Varenie s prírodnými maslami Orieshock

Ja osobne milujem varenie úplne rovnako ako jedenie, niekedy dokonca ešte aj o niečo viac. Keď varím sama pre seba, snažím sa o to, aby výsledok bol rovnako chutný ako zdravý. Táto úloha, ktorú som dala sama sebe, samozrejme nieje vôbec ľahká. „Zdravá strava“ znie v ušiach mnohých ľudí takmer až ako urážka a je pravda, že k tomu, aby výsledok takejto snahy bol úspešný, je potrebné sa k tomu „prevariť“.

Touto témou sa chcem zaoberať v sérií menších článkov, pretože rovnako, ako nie je možné stať sa zo dňa na deň expertom (za ktorého sa ešte rozhodne nepovažujem, ale začiatočnícke obdobie mám už našťastie za sebou), ani všetky informácie a pohľady na zdravé varenie nemá zmysel podávať v jednom článku. Pravdepodobne by bol aj tak nekonečný, takže na to radšej idem postupne.

Zdravo a pritom chutne? Áno, dá sa to!

Zásadným krokom k dosiahnutiu skvelého výsledku sú kvalitné a poctivé suroviny. S použitím rajčiny bez akejkoľvek chuti a vône sa ani s najlepším postupom nepodarí dobrá polievka z pečených cherry, a hlavne pridaná hodnota pre zdravie je nulová. Takže jedným zo základov je premýšľanie nad sezónnymi produktmi. Tu sa ponúka úvaha – jasné, to sa ľahko povie, ale s čím teda variť v zime a začiatkom jari, aby sa človek neunudil zemiakmi na sto spôsobov a konzervami? A ako z týchto surovín vyčariť k tomu niečo zdravé?

Zopár mojich osobných trikov

Tu sa s vami podelím o trik, ktorý som objavila nedávno a túto zimu ma neustále inšpiruje k novým kuchynským experimentom – zatiaľ bez neúspechu!! Za prvé, kvalitná mrazená zelenina a ovocie. Dnes v mrazákoch rôznych bio obchodoch a väčších predajní nájdete široký výber jednodruhovej aj miešanej zeleniny a ovocia, ktorá je mrazená takmer okamžite po zbere, takže sa k vám dostane v lepšej kvalite a uchováva si viac živín, než chúďatká trápené v kamiónoch a čakajúce dni na pultoch.

Druhý trik, ktorý v mojej kuchyni za posledný raz ani raz nechýbal, sú orieškové maslá. A nie, rozhodne nehovorím o deťmi milovanej nádobe plnej cukru s „čokoládou“, ktorá oriešky videla naposledy v továrni, keď vedľa nej vyrábali bonbóny.

Ja som verná už len jednej značke a tou je Orieshock a to z niekoľkých dôvodov. Každý jeden druh je vyrobený zo 100% pražených orechov, bež pridania čohokoľvek iného, čo nebolo vôbec jednoduché nájsť. Dokonca aj pistáciový – nič, len čisté pražené pistácie. A čo je skvelé, neobsahujú ani soľ a cukor, takže sa dajú použiť ako na sladko, tak na slano!

S využitím masiel „nasladko“ má skúsenosť asi viac ľudí, napríklad taký klasický P&B sandwich: v mojej zdravej úprave používam namiesto tousťáku kváskový chlieb, samozrejme arašídové maslo a naňho vrstvu vidličkou roztlačených malín. Bez lyžice masla už svoje smoothie nerobím nikdy a množstvo kombinácií, ktoré sú možné už len už len s takým banánom/mangom/avokádom/hruškou/lesným ovocím a k tomu pistáciové/pekanové/mandľové/kešu maslo….. Každá možnosť vždy chutí inak a skvele.

S využitím masiel „nasladko“ má skúsenosť asi viac ľudí, napríklad taký klasický P&B sandwich: v mojej zdravej úprave používam namiesto tousťáku kváskový chlieb, samozrejme arašídové
maslo a naňho vrstvu vidličkou roztlačených malín. Bez lyžice masla už svoje smoothie nerobím nikdy a množstvo kombinácií, ktoré sú možné už len už len s takým banánom/mangom/avokádom/hruškou/lesným ovocím a k tomu pistáciové/pekanové/mandľové/kešu maslo….. Každá možnosť vždy chutí inak a skvele.

Varenie s esenciálnymi olejmi

Tu začína aj téma varenia s esenciálnymi olejmi, čo síce je kategória sama o sebe, ale v úvode do zdravého varenia nie je možné ich vynechať. Len si sami predstavte pridanie olejčeku zo zelenej mandarínky do zajtrajšieho smoothie s mangom a kešu maslom (výsledok vám prezradím hneď je to perfektné).

Varenie s orieškovými maslami na slano

Hľadanie nových použití orieškových masiel na slano je nekonečný proces, pretože ich je proste strašne veľa. Ja som dosť na polievky, takže som začala tam. Krém z pečenej tekvice a cesnaku som rozmixovala arašídovým maslom a bylinkami a bol tak krémový, ako nikdy predtým. Diskusie o nezdravosti arašídového masla platia len na tie zo supermarketov, ktoré obsahujú zhruba 50% palmového oleja – to z produkcie Orieshock si vystačí len s olejom obsiahnutým v podzemnici samotnej a vtipný fakt k tomu – arašídové má jeden z najnižších obsahov kalórií zo všetkých ich druhov.

Rozhodne som nevynechala ani moje milované cestoviny. Tiež často patria k jedlám považovaným za nezdravé a kalorické, ale tu je výber surovín a postupu kľúčový: prevarte nekvalitnú pastu takmer až na kašovitú konzistenciu, zalejte ju smotanou a kopou syra a voilá – máte kalorickú bombu.

Ja volím buď čerstvú pastu od overených výrobcov, alebo niekedy tiež napríklad z pohankovej múky (strukovinové múky podľa mojej chuti v paste prebijú všetko ostatné) a vždy ich varím zásadne al dente pre zníženie glykemického indexu a lepšiu chuť.

Každé moje cestovinové jedlo obsahuje cesnak, zeleninu a kvalitný olivový olej, trochu parmezánu a čau! Preto málokedy nájdete obézneho taliana, napriek tomu, že jedia pastu denne. Keď mám chuť na krémovejšiu omáčku, siahnem práve po niektorom z orieškových masiel, ktoré nielen že dodajú smotanovú konzistenciu, ale tiež novú vrstvu chuti! Penne so špenátom, pecorinom, bazalkovým olejom a pistáciovým maslom boli perfektnou voľbou na prvú skúšku, neskutočne krémové a plné orieškovej chuti, pritom tak jednoduché na prípravu – stačí jeden hrniec.

Toto bola len nepatrná ukážka možností využitia orieškových masiel v zdravom varení. Je to tiež o experimentoch a zábave v kuchyni – každé jedlo je tak nové a nenudí.

description
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *